Harry Kamstra, René van der Meulen, Cor Varenkamp en Karen Teuling zijn de nieuwe Nederlands kampioenen op de marathon bij de masters.

In de uitputtingsslag op de Nedereindseberg bij Utrecht, negentien omlopen met klim en afdaling, waren Kamstra (40+) en Van der Meulen (50+) zaterdag de snelsten in de eindsprint met een groep. In deze categorieën waren veel rijders aan elkaar gewaagd. Bij de zestigplussers en de vrouwen waren er grote onderlinge verschillen. Het was voor het eerst dat er een apart kampioenschap over 42,195 km voor vier mastercategorieën werd gehouden.

11393204_980370135340860_4591288094871576145_n

Harry Kamstra uit Hattem onttroonde bij de veertigplussers Hans van Apeldoorn uit IJsselmuiden, die nu tweede werd. Van Apeldoorns ploeg- en plaatsgenoot Robin van Alfen pakte brons. De mannen zetten mét negentien keer de klim en een straffe wind een tijd van 1 uur en 13,56 minuten neer.

Kamstra is tweedejaars master en leert snel. Vorig jaar in Vorden behaalde hij zilver. “Toen reed Hans van Apeldoorn in de eerste kilometer weg. Ik dacht: dat is veel te vroeg, hij gaat echt geen 41 kilometer in zijn eentje rijden,” aldus Kamstra. “Maar dat deed hij dus wel. Dat gaat me niet weer gebeuren, nam ik me voor.”

Er waren veel demarrages, maar niemand slaagde erin weg te blijven. “Ik gokte erop dat ik ze in de sprint allemaal kon hebben,” verklaarde Kamstra, die zelf ook veel kopwerk deed en komende zaterdag debuteert bij het WK masters in Dijon.

Kamstra: “Hans van Apeldoorn is wel sterk, maar heeft in de eindsprint niet die explosiviteit. Dus het was controleren en de boel bij elkaar houden. Op het laatst was ik een beetje bang voor kramp, maar ik heb wel ontspannen gereden.”

Van Apeldoorn, die twee jaar op rij kampioen was, toonde zich tevreden met de tweede plek. “Door een rugblessure heb ik zes weken niet kunnen trainen. Van de therapeut moest ik veel zwemmen. Wegrijden lukte niet. In de afdaling kwam iedereen weer bij. Ik ben allang blij dat ik op het podium sta.”

Van Apeldoorns ploegmaat Robin van Alfen was ingenomen met zijn derde plaats. “Ik ben er een jaar tussenuit geweest, heb me vooral op het schaatsen gericht.”

René van der Meulen was de snelste bij de mannen 50+. De Kampenaar overtroefde in de eindsprint Albert Bakker, die na twee jaar afstand moest doen van zijn titel. Wim van Leest uit Oostzaan finishte als derde.

In de finale bleven negen mannen over in de leidende groep. Er werd veel aangevallen. “Maar niemand kwam weg. Iedereen reed op iedereen,” verklaarde Van der Meulen. “Het was ieder voor zich. Dat maakte het mooi. Het was een selectieve strijd met die heuvel.”

Van der Meulen, die al sinds 1986 deel uitmaakt van het wedstrijdpeloton, werd tussen 2002 en 2010 drie keer kampioen bij de veertigplussers en nu voor het eerst bij de vijftigplussers.

Albert Bakker, wedstrijdskater sinds 1985, heeft zelfs zes nationale marathontitels bij de masters op zijn naam. De aanvaller uit het Groningse Scharmer, die ook al eens Europees kampioen was, leek in een kansrijke ontsnapping te zitten met Nick Bravenboer. “Maar we kregen niet meer dan vijftien seconden. Toen werd het een kwestie van het tempo hoog houden en gokken op de sprint. De vijftigplussers legden de afstand af in 1.16,51.

Cor Varenkamp veroverde de titel bij de cracks van 60+, vóór Tonnie van Tongeren en Bert Bouw. In 2012 was Varenkamp kampioen bij de 50+-mannen.

De negen zestig-plus-mannen startten gezamenlijk met de vier deelnemende vrouwen. Er vormde zich een kopgroep met Varenkamp, Van Tongeren en Karen Teuling, de kampioene bij de vrouwen. Daarna werd het ieder voor zich. Teuling finishte het eerst, in 1.26,57.

gw3_6890

Varenkamp volgde in 1.27,07. Hij liet nummer twee Tonnie van Tongeren bijna 2,5 minuut achter zich. Bert Bouw finishte bijna zes minuten later als derde.

Bij de vrouwen waren er zowel in leeftijd als in niveau verschillen. Teuling (41) was met 1.26,57 bijna tien minuten sneller dan Bionda Heeringa (45) en Brenda Pauw (52), die bij elkaar bleven en zilver en brons behaalden. Yvonne Kuin (54) eindigde als vierde.

Alle uitslagen vind u hier

Bron: schaatsen.nl