Loeihard ging het woensdag door de straten van Oldebroek. De tweede wedstrijd om de KNSB-marathoncup trok naast onze eigen Oldebroekse rijders ook toprijders van over de hele wereld. Het niveau was in alle categorieën zinderend hoog en het publiek kon genieten van prachtige wedstrijden. Dat hard ging was onder andere te merken aan de voor-rij auto van sponsor autobedrijf Blaauw, deze ging regelmatig met piepende banden de bochten door om het razende peloton maar voor te kunnen blijven.

Om 16.00 uur startten de Beloftenrijders hun wedstrijd. Namens ‘d Wijheruit reed Edwin Korenberg mee. Nadat hij een zeer moeizame winter heeft doorgemaakt is hij nu op de weg terug naar zijn oude niveau. De wedstrijd werd opgeleukt door een aantal aanvalpogingen van Aleid Klompenmaker. Hieruit ontstond de uiteindelijke kopgroep waar de Ecuadoraan Andres Filipe Campo er met de winst vandoor ging voor Daan Besteman uit Groningen gevolgd door Aleid Klompmaker uit Oosterwolde gld.

De dames startten om 16.50 uur met 7 WijheRuit-leden aan de start. De drie dames van IST-Keepmoving: Elma de Vries, Janita Willems-Crediet en Gerliene Crediet. Verder ook Tamara van der Linde, Leonie Klompjan, Brenda Evink en Alise Smit. De Keepmoving dames hadden duidelijk de opdracht meegekregen om beurtelings aan te vallen. Toen Elma de Vries dit deed kreeg ze onder andere de topfavorieten Bianca Roosenboom en Francesca Lollobrigida met zich mee. Met deze kopgroep waar ook nog een paar Colombiaanse dames meestreden gaf het peloton de achtervolging al snel op en mocht er gesprint worden om de winst. Hier was de italiaanse Lollobrigida de snelste voor Bianca Roosenboom uit Kampen en Daniela Mendoza uit Colombia.

Als slotstuk mochten om 17.45 uur de heren van de topdivisie starten. Maar liefst 26 buitenlandse rijders in een peloton van totaal 54 mannen zochten Oldebroek op omdat “onze” wedstrijden zo ontzettend mooi zijn. Een snelle wedstrijd werd het waar de snelheden ruim over de 40 km/h ging zolang het droog was. Maar zodra er een buitje over kwam drijven moest noodgedwongen de rem er op. Enkele valpartijen deden zich voor maar de meesten konden meteen weer opstaan en verder rijden. Ook hier vormde zich weer een internationale kopgroep. Na ruim 40 km werd er afgesprint en was het de Italiaan Stefano Marischi die won voor de fransman Nolan Beddiaf en Ingmar Berga uit Hoogeveen.

Mede door het weer maar zeker dankzij alle vrijwilligers, sponsors en publiek kan skeelerclub ‘d WijheRuit terug kijken op een zeer geslaagde editie van de skeelermarathon in Oldebroek.  Komende dinsdag organiseert de WijheRuit een marathon in ’t Harde voor kadetten en senioren. Dit is de tweede etappe van de Free-wheel competitie.  Om 19.30 uur starten de kadetten en om 20.00 uur gaan de senioren heren en dames van start.