Skeeleren voor KiKa is voor onze club al jaren een vast evenement. Vaak in april komt trainster Regina alle trainingsgroepen al langs om te vragen wie er meedoet in de komende editie. Als niet edereen meteen reageert schalt het dikwijls over de baan: “denk eens aan al die zieke kindertjes”. Een kreet die bij haar rechtstreeks uit haar hart komt.

Jeugdrijders die in de vorige editie de minimale leeftijd nog niet bereikt hadden kijken uit naar hun tiende verjaardag. Want dan mogen ook zij meedoen aan dat jaarlijkse skeelerfeestje met de club. Ouders en verzorgers zijn verplicht hierin mee te gaan, want hun kroost is niet te houden. Vanzelf sprekend stond bij al onze leden het eerste weekend van september 2020 rood omcirkeld. Vanzelfsprekend………

Wat verliep het anders en wat bevinden we ons in een onwennige en onzekere tijd. Een virus lijkt het dagelijkse leven totaal op de kop te kunnen zetten. Maar zelfs het virus kan niet op tegen een groep fanatieke skeelerliefhebbers uit Oldebroek. Ons Kika comité binnen de club hield nauw contact met de organisatie en samen hebben ze ernaar gestreefd om, als het enigszins haalbaar is binnen de richtlijnen van de overheid, te gaan rijden. En dat is wat er is gebeurd. De 24 uur werd omgezet naar een 6-uurs race op zaterdag 5  september. En om 12.00 gingen er meer dan 200 deelnemers van start voor deze bijzondere 17e editie.

Fris en fruitig schoten ook de Oldebroekse rijders van start om met een noodgang de eerste rondes af te leggen. De regen van de morgen was overgewaaid richting Kampen. Dus iedereen blij met het werk van de wind. Voor het tentenkamp van de Wijheruit losten de teamrijder elkaar af. Tonnie van Tongeren maakte het wel heel bond, hij bleef stug door rijden in z’n uppie. Als solorijder wilde hij de meeste kilometers namens de club op zijn naam schrijven. Chapeau Tonnie, ouwe krijger!!

Maar waar die wind ’s morgens onze grootste vriend was, werd het in de loop van de uren de grote tegenstander. Voor het tentenkamp schuin mee, dus voor het oog van de toeschouwers waren we allemaal in bloedvorm. Pieken op het juiste moment heb ik verschillende kenners horen zeggen. Maar kwamen we eenmaal achterop het parcours reden we tegen een muur van wind aan. Maar ja, we moeten door. Ons teammaatje staat aan de overkant. Stoempen, duwen, pushen en afzien naar de volgende bocht want dan staat de wind weer hééél eventjes gunstig. Op naar het laatste rechte stuk want dan hebben we de wind weer in de rug. Dan gaan we met sprongen vooruit. Op zo’n moment schieten de beelden van die ziekenhuisbedden door de gedachten. Dit is het punt waar we met ons allen hopen dat al die honderden kinderen die jaarlijks ziek worden ook op terecht komen. Dat laatste rechte stuk met de wind in de rug en de finish in zicht. Op weg naar genezing.

KiKa 2020 heeft een bedrag van € 40851 opgebracht. Dit gaat naar het onderzoekscentrum in Utrecht.

Als skeelerclub Oldebroek staan we uiteraard volgend jaar weer aan de start. Want een ziek kind kan ook geen jaartje overslaan met ziek zijn. Eerste weekend van september 2021 staat reeds rood omcirkeld. Vanzelfsprekend toch…..??