SC Oldebroek ‘d Wijheruit en SKOV Heerde kijken tevreden terug op dag  één van het NK-weg. Vrijdag morgen 7.00 uur begonnen de eerste voorbereidingen om het parcour op te zetten. Om 8.00 uur kwamen er vervolgens tientallen vrijwilligers samen om de dranghekken te plaatsen, de start/finish plaats in te richten en de benodigde accommodaties voor pers, jury,vips en rijders in te richten. Vanaf 15.30 uur mochten de rijders het parcours verkennen en zich warm rijden voor eerst de 200 meter sprint en vervolgens de afvalkoers.

IMG_6299_500x418

Onder toeziend oog van burgemeester dhr. Hogendoorn (gemeente Oldebroek) en burgemeester mw. Peijnenburg (gemeente Heerde) werd het kampioenschap geopend met het Wilhelmus waarbij alle deelnemers zich onder het start/finish doek van Unive verzameld hadden.

De junioren A categorie beet het spits af met de kwalificatie ronde voor de sprint. Vervolgens moesten ook de dames en heren categorie zich plaatsen voor de sprint-finale. Zo kon het Wezepse publiek alvast kennis maken met de rijders en kon men twee keer genieten van de Nederlandse skeelertop op topsnelheid. Publiektrekkers als Michel Mulder en Ronald Mulder spraken overduidelijk tot de verbeelding van veel publiek. De jeugd zagen hun idolen tot respectievelijk 17.298 seconden door Ronald en 17.464 door Michel sprinten. Bianca Roosenboom was de snelste vrouw van het veld door als enige minder dan 20 seconden over de 200 meter  te doen.

_MG_6479_500x333

Na de sprint werd er meteen doorgegaan met de afvalkoers.  Wijheruit rijder Jan Korenberg reed in een sterke wedstrijd naar het zilver.  Tijdens een kampioenschap in je eigen woongemeente is er natuurlijk geen betere promotie denkbaar, voor de sport die ons zo lief is, als de wijze waarop Jan Korenberg deze wedstrijd heeft gereden. Elke ontsnapping wist hij op waarde te schatten en talloze keren zat hij op juiste moment op de juiste plaats. Zo ook de laatste ronde waar de twee grootste kanshebbers elkaar onderuit reden. Jan moest alleen Kay Schipper uit Medemblik voor zich dulden.

Mariska Huisman liet samen met Sharon Hendriks zien de sterkste dames op skeelers te zijn. Rondenlang werden ze door het Wezepse publiek aangemoedigd waarbij enkele kinderen uit de straat apetrots waren dat deze vrouwen door hun straat reden. Mariska Huisman won de Nederlandse titel maar won ook de harten van de omwonenen in Wezep.

_MG_6491_500x333

Gerco van de Beek uit Oldebroek reed zich ten slotte naar zijn eerste induviduele medaille bij de senioren. Rondenlang reed hij met Sjaak Schipper voor het peloton uit. Maar in de levendige wedstrijd waar het tempo heel hoog bleef hield deze uitlooppoging geen stand. Onder andere sprinter Michel Mulder zorgde ervoor dat het tempo elke afvalronde naar topsnelheid werd gebracht. Na een hectische finale waarbij het peloton verbrokkelde sprintte Gerco achter Jan van Loon en Ruurd Dijkstra naar het brons.

Morgen hopen we ook de kadetten en junioren b categorie in grote getalen te mogen begroeten en zal om 10.00 uur het eerste startschot van de dag klinken. Vanaf 9.00 uur mag er ingereden worden door de deelnemers.