Het Nederlands kampioenschap baan en weg in Wervershoof en Medemblik is tijdens het hemelvaartweekend verreden. Een 8-tal rijders reisden donderdag ochtend af naar de piste van Wervershoof. De 200 meter sprint, de 1000 meter series en de puntenkoers stonden op het programma voor deze dag.

200 meter sprint

De 200 meter sprint werd enkel verreden door de junioren en senioren.Erben Rens en Alise Smit gingen namens Oldebroek op jacht naar een top classering. Hoewel de jacht van beide sporters heel prima verliep en Alise zich op de vijfde plaats terug kon vinden, gooide de jury roet in het eten bij Erben met een diskwalificatie. Erben nam teveel de binnenbocht en ging daarmee over het verboden lijntje. Zijn tijd zou anders goed zijn geweest voor de negende plaats.

1000 meter

De 1000 meter werd in series verreden. Dat wil zeggen dat als je heel goed bent maar liefst 3 maal deze afstand moet afleggen. Eerst een serie dan een halve finale en vervolgens een finale. Esther Korenberg reedt dit riedeltje keurig uit en finishte daarmee als zevende van Nederland.

Esther Korenberg (foto Jannes Wolff)

Chris de Velde hield het iets minder lang uit en kwam tot en met de halve finales. Negende is zijn eindranking. Een prima warming up voor zijn favoriete lange afstanden.

Britt van de Put die met een dubbele lidmaatschap rijdt, namelijk Nijkerk en Sc Oldebroek komt net terug van een armblessure waardoor voorbereiding minder intensief heeft kunnen zijn als gepland. Toch wist Britt door te stoten tot de top 20 namelijk een nette 18e plaats.

Erben Rens en Ewout betraden de piste bij de junioren B. Voor Erben was dit de kans om de frustratie van de sprint van zich af te rijden. Dit resulteerde in een uiteindelijke 13e plaats.

Ewout moest de series gebruiken om de baan goed te leren kennen. De halve finale ging al een stuk beter maar de finale was te hoog gegrepen. 9e is hij geworden.

Pieter Beijeman ging van start bij de junioren A mannen. Ook hij wist de weg nog niet exact te vinden op deze toch wel technische piste. Helaas kreeg hij op deze afstand geen tweede kans en vond zichzelf terug op de 18e plaats.

Tussen de senioren dames vinden we de voor ons bekende namen Leoni Klompjan en Alise Smit terug op de respectievelijke 19e en 14e plaats.

Puntenkoers

De kadetten en junioren B reden een puntenkoers. vanaf de junioren A werd het een punten/afvalkoers.

Voor Esther Korenberg was het een zoektocht naar haar plaatsje in het peloton. Haar bescheidenheid in het peloton zit haar regelmatig in de weg waardoor de 3000 meter die afgelegd wordt voor haar soms wel 4000 meter wordt door alle extra meters die ze maakt buitenom. Esther vindt zichzelf terug op de 16 plaats.

Chris de Velde ging op jacht naar een top klassering en dat doe je door voor in het peloton te koersen. Dit lukt Chris ontzettend goed en bijna gemakkelijk. En als je dan zo voorin koerst heb je een prima zicht op de kansen die zich voordoen om enkele punten mee te smokkelen. Zesde van Nederland is gewoon ontzettend goed.

Chris de Velde (foto Jannes Wolff)

Britt reed haar puntenkoers zolang de jury het toeliet. Enige voorzichtigheid was duidelijk te bespeuren. Net terug van een blessure brengt dit logischerwijs met zich mee. Toch bracht ze het nog tot de 19e plaats en kan hier prima mee voort.

Junioren Ewout en Erben keken de hele dag al uit naar deze afstand. Rondjes rijden, moe worden, weer herstellen en weer doorgaan voor de punten. Het zit in beider DNA verweven. Het krachtverschil tussen de eerstejaars junioren en tweedejaars junioren komt in een powerrace als deze wel naar voren. Erben reed zich in het peloton naar de achtste plaats. Ewout sprintte regelmatig mee voor 1 of 2 punten en behaalde daardoor een hogere rankschikking. Zuur is het dan wel als je dan net naast het podium eindigt en met blik naar huis moet.

Pieter Beijeman reed een prima race tussen het geweld van de A junioren. Vanaf deze categorie ging het niet meer alleen om als eerste over de lijn te komen maar ook vooral niet als laatste.In een race waar het tempo zeer hoog lag en het peloton helemaal uit elkaar getrokken werd moest Pieter op de 14e plaats de race verlaten.

Pieter Beijeman (foto Jannes Wolff)

Bij de senioren dames probeerde Leoni de snelheid van het peloton te bedwingen. Het begin van de race waren er nog geen sprints dus daar bleef het peloton nog bij elkaar. Maar met het naderen van de sprints nadert ook het eerste afvalmoment. Leoni vindt zich op de achttiende plaats terug.

Dag 2. Ook de tweede dag was de piste van Wervershoof het strijdtoneel. Een sprintafstand en een lange afstand. Doordat er series afgewerkt moesten worden beloofde dit een lange dag te worden. En dat werd het. Racen, pauze, racen, pauze enzovoort enzovoort. Wat een geluk als je dan lid ben van ‘d WijheRuit. Die richten een stukje gras met een tent gewoon in als camping. En als er dan een hoop visite komt van trainingsmaatjes met hun ouders, de skottelbraai in werking treedt en alle kampeer skills van al deze mensen boven komt drijven vliegt zo’n dag voorbij.

Het gaat bij zo’n lange wedstrijddag natuurlijk niet alleen maar om de gezelligheid. Maar is wel heel een heel belangrijk onderdeel omdat een rijder niet de hele dag gefocust kan zijn. Maar met zoveel sportliefhebbers in een blauwe Oldebroekse tent wordt deze mix als vanzelf gevonden.

500 meter sprint

Zodoende vinden we Esther Korenberg terug op de 15 plaats. Bij de heren afdeling van deze leeftijdsgroep vinden we Chris ter Velde terug op de 8e plaats. Britt van de Put reed sprintte zich naar haar inmiddels bekende 19e plaats in haar junioren b categorie. Erben Rens bracht het tot de 12 plaats terwijl Ewout zich drie plekjes hoger op de ranking terug vindt.

Pieter Beijeman reed zichzelf naar de 13e plek bij de junioren A mannen.

De verrassing en enige finale plaats voor Oldebroek staat op naam van Alise Smit. Door een valpartij in de series werd er een vijfde rijdster toegevoegd aan de finale. Na een fantastische serie reeks van Alise mag ze zich een jaar lang de vijfde beste 500 meter rijdster van Nederland noemen. Fantastisch gereden!!

Alise Smit (foto Jannes Wolff)

Afvalkoers

Na al dit korte werk stond vanaf einde van de middag ook een lange afstand op het programma. Dit maal de afvalkoers waarbij je moet zorgen dat je in de afvalrondes niet als laatste over de streep komt. Een erg moeilijk onderdeel omdat in dit geval het achterste wieltje telt en op een smalle baan rijdt je achteraan het peloton al snel 4 rijen dik.

Zoals gebruikelijk begonnen de kadetten meiden met hun race. Esther Korenberg bracht het tot de 19e plaats.

Chris de Velde die van deze lange races houdt zat al snel lekker in de wedstrijd. Helaas is niet iedere deelnemer even sportief en bleef een afgevallen rijder met opzet nog even aan het peloton hangen. Chris die niet uitgaat van dergelijk gedrag was er dus van overtuigd dat er geen gevaar dreigde…… Als 8e is hij terug te vinden op de uitslag maar hier had overduidelijk meer ingezeten.

Dat de afvalkoers een moeilijke afstand is was ook bij de B-junioren te zien. Ronde na ronde wist Ewout Beijeman zich voorin te handhaven. De een na de ander viel af. Zo ook Erben Rens die 18e op deze afstand werd. Maar als de groep kleiner wordt kan het zo maar zijn dat je “opeens” de laatste bent. En ook al zijn je benen nog prima in orde en is nog lang niet alle energie verspeeld, dan houdt de race op en sta je met een 7e plaats op de uitslag.

Pieter Beijeman reedt zich naar de 16e plaats op deze afstand. Met deze afvalling konden de Oldebroekers de boel inpakken en de tent afbreken. Dit was immers de afsluiting van het piste toernooi. De tent mocht verhuizen naar Medemblik waar nog 1 dag wegtoernooi op het programma staat.

Wegtoernooi Medemblik

Het weg onderdeel van het baankampioenschap wil zeggen dat er afstanden gereden worden op een asfalt baan welke zich moet kenmerken door in ieder geval twee ongelijke bochten en bij voorkeur ook een bocht of knik de “verkeerde” kant op. 

One lap

De eerste afstand klonk heel simpel en dat was het ook. gewoon 1 ronde en wie wint mag naar de volgende ronde. Daarnaast kon je op tijd ook nog het recht verkrijgen een ronde verder te gaan. In de tweede en derde ronde (kwartfinale en halve finale) gaf alleen de eerste tweede plaats toegang naar de volgende ronde.

Esther Korenberg strandde helaas in de eerste ronde met een 23e plaats als eindresultaat.

Chris de Velde reed zich bij de mannen kadetten tot en met de kwart finale en vond zich op de 9e plaats terug.

Britt van de Put reed zich knap naar de 14e plaats. Ze werd ongekend fanatiek op deze afstand want ze gooide zelfs twee armen los in de race.

Britt van de Put (foto Jannes Wolff)

Erben Rens kwam de serie ronde net niet door en strandde op de 17e plaats. Ewout Beijeman kwam een ronde verder en behaalde daarmee de 10e plaats.

De volgende categorie was weer een kans voor Pieter Beijeman maar helaas moest hij zich de eerste afvaller noemen en kreeg hij de 20e rangschikking toegewezen. Hetzelfde gebeurde Leoni Klompjan bij de dames. Ook zij was de eerste afvaller en werd daarmee 17e. Alise Smit kwam een ronde verder en strandde in de kwartfinale. 9e werd ze.

Leoni Klompjan (foto Jannes Wolff)

Puntenkoers

Het slotstuk van het Nederlands kampioenschap was de puntenkoers. Het publiek was ondertussen letterlijk lekker opgewarmd en enkelen medium doorbakken, zoals dat in vaktermen heet, door de zon. Maar wanneer je dan de races voorgeschoteld krijgt zoals deze eraan toe gingen dan stijgt ook de temperatuur van binnenuit en klinken de aanmoedigingen als dweilorkest in de oren.

Esther Korenberg vocht voor wat ze waard was en knokte zich elke keer een paar plaatsen naar voren. Ze reed een aantal gaatjes dicht en streed tot de laatste meter voor elk plekje die er te winnen viel. Als 15e staat ze op de uitslag

Ook Chris de Velde vocht om elke plaats en probeerde meermalen mee te sprinten voor de punten. Zeer alert bleef hij telkens voor de breuken in het peloton zitten. De finale ronde reed hij zelfs bij de top drie. Nadat alle punten van alle rijders bij elkaar opgeteld waren bleek hij negende te zijn geworden. Dit terwijl hij niet één keer de negende rijder van het peloton is geweest. Maar zo werkt de puntenkoers nu eenmaal. Een zeer puike prestatie.

Britt van de Put probeerde het hoge tempo zolang mogelijk te volgen. Enigszins voorzichtig bleef ze achteraan het peloton rijden om wanneer er iemand dreigde te capituleren snel de turbo aan te zetten en een plekje op te schuiven. 22e werd haar eindrangschikking.

Erben Rens (foto Jannes Wolff)

De junioren B mannen met Ewout Beijeman en Erben Rens werd een prachtige race. Vooral de Oldebroeker fans hebben genoten van deze rit. Al snel ontstonden er breuken in het peloton na de punten sprint. Ewout sloop vanaf het begin mee naar voren en geraakte zodoende in de kopgroep. Erben verstond zijn taak onmiddellijk en probeerde het tempo uit de achtervolgende groep te halen. Terwijl Ewout voorin zijn punten bijeen sprokkelde moest Erben er iets achter alle zeilen bijzetten om alle tegenaanvallen te pareren. Na een aantal ronden zat Erben net achter de verkeerde medestrijder en verloor hij de aansluiting met de kop van wedstrijd. Ewout had intussen het juiste gevoel te pakken en beloonde zichzelf met een bronzen medaille.

Ewout Beijeman (foto Jannes Wolff)

Pieter Beijeman begon zijn junioren-A race heel sterk. Probeerde op de juiste momenten wat plekjes naar voren te schuiven. Helaas schopte iemand in het gedrang van de chicane zijn skeelers onder z’n lijf vandaan en belandde Pieter met een dubbele Rietberger achterste voren op de baan. Toen alle kompassen weer de juiste richting in stonden was het peloton ondertussen uit zicht verdwenen en hield de race op voor Pieter.

Bij de senioren dames duurde het twee ronden voor de eerste bel voor de punten klonk. in een kalme gang toerden de vedetten hun rondjes. Maar toen de bel klonk zag men ineens een lichtblauwe flits van achteruit komen en sprintte Alise Smit er vandoor. Het rustige rijden was ineens voorbij en de achtervolging moest worden ingezet. Door deze aanval moest Leoni Klompjan aan de achterkant de deur verlaten. Het Oldebroekse blauw voerde dus het peloton aan en sloot ook de rij. Twee meter voor de punten stoof een deel van de rij nog net aan Alise voorbij. Een ronde later zat Leoni weer in de Oldebroekse tent en had Alise het plekje achteraan overgenomen. 18e en 19e staan de dames op de uitslag. Maar ze hadden schik als de nummers 1 en 2.

Campinglife

Hiermee zat het NK er voor alle Oldebroeker deelnemers erop. Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagd toernooi met mooie prestatie, goede inzet. Een hele fijne sfeer langs de baan. Daarvoor ook alle ouders en belangstellenden heel hartelijk dank. SC Oldebroek ‘dWijheRuit heeft haar visite kaartje afgegeven en aangetoond een hechte club sporters van alle niveau’s te zijn, en elkaar daarin hartelijk te ondersteunen.